Uzman kadromuz ile tüm ihtiyaçlarınız zamanında ve tam olarak hazırlanıp teslim edilir.
Sıcak Hazneli Basınçlı Döküm Makineleri
Bu şekildeki makinelere “Sıcak Kamaralı Basınçlı Döküm Makineleri” de denir. Bu tip makinelerde ergime dereceleri düşük olan kalay, kurşun ve çinko alaşımları dökülür. Pistonlu ve sıcak hazneli basınçlı döküm makinelerinde alüminyum dökümü yapılamaz. Çünkü alüminyumun ergime derecesi yüksek olduğundan, demir yada çelikten yapılan piston,silindir ve kaz boynunu etkileyerek sarma yapar ayrıca dökülecek alüminyum alaşımın bileşimini bozar. Metal ergitiminde kullanılan ocak makinenin ön kısmındadır. Kalıp içine püskürtülecek metal bir pota içerisinde ergitilir ve silindir içinde hareket eden bir piston ile 20-60 Atü. veya 70-250 Atü. basıncındaki hava ile yapılır. Her püskürtme (enjeksiyon) işleminden sonra sıvı metal silindir içine dolar ve yeni bir işleme hazır hale gelmiş olur.
Sıcak hazneli basınçlı döküm makineleri de, sıvı metali püskürtme şekline göre kendi arasında ikiye ayrılır.
A. Pistonlu ve Sıcak Hazneli Basınçlı Döküm Makineleri
Makine; kalıp, pota, kalıp açma-kapama ve sıvı metali püskürtme kısımlarından meydana gelmektedir. Günümüzde çok kullanılan bu tip makinelerin tüm hareketleri otomatiktir. Metal bir font pota içinde ergitilir. Potadaki ergimiş metal içine daldırılabilecek şekilde bir silindir ve silindir içinde çalışabilecek bir piston vardır. Makine çalışma düğmesine basılarak çalıştırılır ve ilk hareketle birlikte itici pimler geriye çekilir. Bu arada dökülecek parçada delik kısımlar için maça kullanılıyorsa bu maçalar kalıplarındaki yerlerine yerleştirilir. Daha sonra makine kalıpları kapatılarak kilitlenir. Piston aşağıya doğru hareket ederek silindir içine dolmuş olan sıvı metali metal kalıp boşluğuna doldurur. Bu işleme sıvı metalin püskürtülmesi veya enjekte edilmesi de denir. Kalıptaki sıvı metalin katılaşması için bir süre beklenir ve piston geriye çekilir. Bu arada kalıp açılır ve itici pimlerin yardımıyla da döküm parçanın kalıp yüzeyinden ayrılması sağlanmış olur. Bu işlemlerin tekrarı diğer döküm parçaların elde edilmesi demektir. Burada uzun uzun anlatılan işlemler çok kısa sürede olmaktadır.
Pistonlu ve sıcak hazneli basınçlı döküm makinesi
Basınçlı Döküm Makinesi Çalışma Şekli
1) Kapama silindiri 2) Gövde 3) Ana mil 4) Kollar 5) Kayar plaka 6) Kılavuzlar 7) Ön plâka 8) Meme 9) Deve boynu 10) Baskı silindiri 11) Piston kolu 12) Piston 13) Pota 14) Fırın 15) Kapak kalıbı 16) İtici kalıp 17) Kroshed 18) Şasia
B. Basınçlı Hava ile Çalışan Sıcak Hazneli Basınçlı Döküm Makineleri
Alüminyum dökümlerinde kullanılan bu tip makineler diğerine göre daha az tercih edilmektedir. Bu makinelere “Dalma Hücreli Makineler” de denmektedir. Fonttan yapılmış bir pota içinde ergiyen metal, pota üzerine yapılan bir dalma hücresi ve manevela sistemi ile alınarak kalıp boşluğuna gönderilmesi sağlanır.
Dalma hücresi potaya daldırılır ve püskürtme memesi ile kalıbın yolluk girişi kilitlenerek içine normal hava basıncı veren valf kapatılır ve basınçlı hava veren valf açılır. Basınçlı havanın sıvı metal yüzeyine uyguladığı basınçla püskürtme memesinden hızla kalıp boşluğu doldurulur. Basınçlı hava kesilir ve dalma hücresini açık hava açan valf açılarak dalma hücresi tekrar alçaltılır ve yeniden sıvı metal alınarak yeni döküme geçilmiş olur.